2024 Tavaszi, nyári élményeink Programjaink, ünnepeinkről készült beszámolók

Farsang  
február 7-8.

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél” – az idei évben sem maradhatott el a farsang az óvodában, mely különösen várt esemény a gyermekek életében. A farsangi időszak kezdete vízkereszt, mely január 6-tól hamvazószerdáig tart. Ez az ideje a hangoskodásnak, alakoskodásnak és a mulatozásnak. Forrás óvodás gyermekeink számára izgalommal telt a várakozás időszaka. Óvodánk és a csoportok vidám farsangi díszbe öltöztek, az ügyes apró kezek álarcokat, farsangi díszeket, koronákat, szemüveget festettek, rajzoltak, változatos technikákkal ismerkedtek. Különféle tréfás télűző mondókákat, dalokat, farsangi rigmusokat mondogattunk ezen időszakban. Beszélgetünk a farsangi népszokásokról, hagyományokról, a télűző ünnepről. A farsangi bál napján reggel jelmezekbe öltöztek a gyerekek és a felnőttek is. Megcsodáltuk a szebbnél szebb és ötletes maskarákat.  Csoportonként külön ünnepeltünk, de bemutatkozásra és közös táncra átmentünk a tornaterembe, ahol a Szilas Néptáncegyüttes lelkes táncosai fergeteges táncházzal, mulatsággal színesítették az alkalmat. A táncos, játékos mulatozást folytatva számos ügyességi játékokat szerveztünk külön-külön a csoportokban. A farsang elképzelhetetlen finom fánk nélkül, melyet intézményünk fenntartója biztosított. Akik már tavaly is itt voltak nagyon várták a pizsama napot is, amikor egész napot pizsamában töltöttük. Diavetítőztünk, mintha moziban lennénk, még pattogatott kukoricát is ettünk.  Sokat meséltünk és énekeltünk a szőnyegre, takarókra kucorogva.

Húsvéti közös barkácsolás
március 25.

Óvodánk célja, hogy közös programok, tevékenységek, alkotó délutánok keretén belül mélyüljön az összetartozás érzése szülők és az óvoda között. Egy ilyen közös alkotó tevékenység volt a húsvéti közös barkácsolás, mely a gyülekezeti teremben valósult meg. A gyermekek szülőkkel az óvó nénik irányítása alatt szebbnél-szebb díszeket, alkotásokat készítettek. Színes húsvéti tojásokkal, húsvéti kosárkával, csengettyűs báránykákkal térhettek haza csillogó szemű gyermekeink. Áldott alkalom volt.

Komatál
április 12.

„Komatálat hoztam…”, zengett az óvodánk tornaterme a gyermekek csengő hangjától. Óvodánkban nagy hangsúlyt a kap a hagyományok megélésére. Ilyen egyik alkalom a Komatál, melyre óvodásaink nagyszüleit és a gyülekezetünk idős tagjait vártuk vendégségbe. Gyermekek énekszóval, versekkel, tánccal készültek, melyet időseink meghatottsággal, könnyes szemekkel fogadtak. Ezen az alkalmon a lányok már gyönyörűen elkészített kékfestő szoknyákat vehették fel, melyet közös erővel gyülekezetünk szorgos kezei készítettek ovisaink részére.  

Anyák napja
május 6-9.

Május első vasárnapja után megtartottuk óvodánkban az Anyák napi játékos délutánt. Minden nap másik csoportban volt az ünnepi alkalom. A frontális műsorok helyett családias, interaktív anyák napi alkalmat tartottunk. Ilyen interaktív játék volt például, hogy az anyukák a csoportban várták gyermekeiket, akik akkor mentek be és ültek az ölükbe, ha a „Kip kop ki kopog” mondókára az édesanyák felismerték a saját gyermekük hangját. A játék után a kiscsoportosok ölbeli játékokat játszottak édesanyjukkal, a nagyobbak kedves, humoros verseket mondtak. Természetesen énekeltek is az édesanyjuknak. A nagymamák sem maradtak ki, nekik is mondtak verset és énekeltek a gyerekek. Az apró kezek által készített ajándékok átadása után a csoportban még a kedvenc játékaikat is elővehették, hogy együtt élvezhessék az édesanyákkal a közös játék örömét.

Kirándulás a Veresegyházi Medveotthonba
Május 16. 

Az idei óvodai kirándulásunk alkalmával a medveotthonba látogattunk. Korán reggel indultunk, két busz szállította az óvoda összes tagját Veresegyházra. A négy csoport négy különböző úton indult felfedezőútra, de mindenki megtekintette más-más sorrendben a park összes állatát. Megfigyelhettük a medvéket és a farkasokat, láttunk oroszlánokat, hiúzt és ormányos medvéket. Különösen tetszett a gyerekeknek az nemrég született kis láma. Amikor elfáradtunk a sétálásban, kipróbáltuk a medvepark játszótereit is, majd felfrissülve folytathattuk a magyarországi nagyvadak megfigyelésével az utunkat. Ezen a napon nem az óvodában, hanem a természet lágy ölén költöttük el az előre csomagolt ebédünket. Utána még maradt idő a park egy másik játszóterét is kipróbálni. A gyerekek fáradtan, de élményekkel telve szálltak fel az óvoda felé tartó buszra, néhányan már hazafelé elszenderedtek. Az óvodában mese hallgatással, csendes pihenéssel zártuk ezt a különleges napunkat.

Gyermeknap
május 31.

Gyermeknap alkalmából, május 31-én gyermekzsivajjal, jókedvvel telt meg óvodánk udvara. A gyönyörű napsütéses időben a gyermekek kipróbálhatták a különféle népi játékokat, mellyel felidéztük a régi korok vidám közösségi hangulatát. A kézzel hajtott kosaras fakörhinta a legkisebbek kedvence volt. Nagyobbak ügyességi játékokkal, labirintus, horgászat, lépegető, békaugrató, karikázás, csigafuttató, gólyaláb, csirkepofozó és még sok más népi játékkal játszottak. Dadus nénik finom gofrit készítettek az óvoda udvarán, melyet a gyerekek jóízűen el is fogyasztottak. Ez a csodálatos alkalom is tele volt élményekkel, amire minden kicsi és nagy szívesen fog visszaemlékezni.

Nemzeti összetartozás
június 4.

Óvodásainkkal június 4-én a Nemzeti Összetartozás alkalmából megemlékezést tartottunk óvodánk könyvtárában. Közös énekléssel, tánccal, interaktív játékkal és bábos történettel igyekeztünk közelebb hozni óvodásainknak az esemény történését és annak következményeit. A megemlékezés lehetőséget adott a közösségi, közösségünk (család, óvoda, gyülekezetünk) összetartozásának megerősítésére. Az elhangzott imádságban Isten áldását kértük közösségünkért, hazánkért, nemzetünkért. A megemlékezést nemzeti imánk meghallgatásával zártuk. Isten, áldd meg a magyart!

Évzárók
június 4-7 –ig

Az időjárás tréfát űzött velünk a héten, mert egyszer sütött a nap, aztán esett egy kis eső is, végül csak sikerült az udvaron megtartanunk a játékos, éneklős, táncolós évzáró alkalmakat. Mindegyik csoport az egész évben tanult, kedvenccé lett énekeket, gyermek - dalosjátékokat válogatta egy csokorba.  A szülőket is bevonva roptuk a táncot. Majd a családok beszélgetve és gyerekekkel játszva tölthették el a délutánt. A gyerekeket megvendégeltük csupa egészséges finomságokkal. Sikeresen, isten áldásával zártuk le a nevelési évünket!

Ballagás
június 11.

Nagyon nehéz az elválás, amikor búcsúzunk a nagycsoportosainktól, mert az iskola várja őket. Ez a délután meghitt volt, mert csak a ballagó gyermekek és szüleik, családtagjaik népesítették be az óvodát. Áldással teli, mert a gyülekezeti ifik kísérték át őket a templomba „Áldásoddal megyünk, megyünk innen el…..” éneket énekelve. Majd a nagytiszteletű lelkész asszony is megáldotta egyesével a gyerekeket. Mi Forrásos óvónénik, dajka nénik énekkel búcsúztunk tőlük. Az ünnepi óra után szeretetvendégség várta a családokat a templomkertben. Isten áldja az iskolába menő gyermekeket és családjaikat!

Apák Napja az óvodában
június 17.

Természetesen az apákról sem feledkeztünk meg, kértük, hogy ezen a hétfői délutánon ők jöjjenek gyermekükért az óvodába. Érkeztek is szépen sorban, a gyerekek izgatottan leskelődtek, hogy kinek az apukája áll az ajtóban. Beinvitáltuk a csoportba és rövid verssel, szeretgetéssel, kicsi ajándékkal köszöntötte mindenki az  édesapját Apák Napja alkalmából. Ezt követően a csoportszobában töltöttek el együtt rövid időt: volt, aki társasjátékozott, mások építettek, legóztak a szőnyegen vagy az asztalnál rajzolgattak. Meghitt, kedves alkalom volt.
Másnap örömmel hallgattuk, hogy az együttlét folytatódott a közeli fagyizóban.