A 2022/23-as nevelési év első félévének eseményei

Mihály napi vásár
Nagy izgalommal készültünk egész héten a vásárra, vásárfiákat és süteményeket készítettünk. Kikiáltásokkal és énekekkel el is adtuk a portékákat a többieknek. Mindenki vásárolt egy-egy vásárfiát, amit hazavitt. A tornateremben táncházzal zártuk a mulatságot. Öröm volt látni a mosolygós, jókedvű gyermekarcokat. Nagyon élvezték a délelőttöt.

A népmese napja
Ezen a napon Benedek Elekre emlékezünk, az ő meséit hallhatták a gyermekek. Több olyan kedvenc mese is van köztük, melyet már kiscsoportos korban megismernek, megszeretnek az óvodások. Ezen az alkalmon minden óvó néni mondott mesét az óvoda minden gyermekének korosztályok szerinti bontásban.

Hubay Jenő Zeneiskola Kis Fúvószenekara
Nagy élmény volt a gyermekeknek ez a program, különösen, amikor karmesterek lehettek. Öröm volt, hogy a Jégvarázs zenéjét is eljátszotta a zenekar. A hangszerek önmagukban is megszólaltak, így meg lehetett figyelni a hangjukat, alakjukat, és azt, hogy miből készültek.

Állatok Világnapja
A szülők által behozott állatokat a gyermekek örömmel nézegették. Eljátszottuk az állatok mozgását, énekekkel, versekkel, mondókákkal erősítettük az állatok szeretetét a gyermekekben. Elsétáltunk az óvoda közelében lévő gazdához, aki a galambokat és a lovat is megmutatta az óvodásoknak.

Szüret, mustkészítés
A gyermekek megfigyelhették és tevékenyen részt vehettek a mustkészítés folyamatában. Megismerték és kipróbálták a prés működését, végül ittak az elkészült mustból. Szürethez kapcsolódó énekeket és dalos játékokat játszottunk a hét folyamán.

Bábszínház az óvodában: A pökhendi sündisznó
Október végén eljött hozzánk Kovács Kati néni, a Budapest Bábszínház művésze, aki egy fergeteges előadással örvendeztette meg az óvoda gyermekeit és felnőtteit. A műsor végén még az oroszlán pocakját is megsimogathatták a bátor vállalkozók.

Őszbúcsúztató Gryllus koncert
Az ősz méltó lezárása volt a Gryllus koncert, telis-tele őszi dalokkal. Nagy öröm volt számunkra – és a művész úr számára is -, hogy gyermekeink jól ismerték és hangosan énekelték ezeket a dalokat. Nagyon jól éreztük magunkat és napokig emlegettük ezt a vidám délelőttöt.

Reformáció gyermek-istentisztelet
Minden nap elővesszük a Bibliát, így rendszeresen találkozhatunk Isten igéjével, mely élő és ható. A Szentírást mint Isten szavát olvasva, hallgatva, valamint Luthertől származó éneket tanulva is igyekeztünk a gyermekekhez közel hozni a reformáció ünnepét.

Adventi gyertyagyújtások
A templomlátogatások erősítik a gyermekek kötődését a gyülekezethez. Énekekkel és gyertyagyújtással készültünk, hogy segítsük megérezni a karácsony lényegét.

Adventi készülődés a szülőkkel
A kreatív délutánnak a gyülekezeti terem adott, amely benépesült gyerekekkel és szüleikkel. Mindenki talált olyan alkotást, amelyet elkészíthetett és hazavihetett. Karácsonyi zene szólt a háttérben és halk duruzsoló beszélgetések tették meghitté ezt a délutánt.

Műhely kuckók
Nagyon jó, hogy a nagycsoportosok egyéni fejlesztése is megvalósul ezeken az alkalmakon. Különlegesen, játszva tanulhatnak, foglalkozhatnak olyan dolgokkal, amelyre a kiscsoportosok még nem értek meg. Örömeiket, a műhelyben készített alkotásaikat megosztják a csoport egészével.

Könyvtár látogatás
Az óvoda nagycsoportosai együtt mentek el a könyvtárba. A gyerekek megtanulhatták, hogy a kikölcsönzött könyveknek különös értéke van, nagyon kell rájuk vigyázni. A közös könyvnézegetést, mesehallgatást is átélhették. Az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán kezdeni.