2023. szeptemberi-októberi élményeink

Mesemúzeum
Ha lett volna hétmérföldes csizmánk, biztos egy pillanat alatt odaértünk volna a Mesemúzeum ajtajához, de busszal mentünk, ami több mint egy órán keresztül vitt bennünket Budapest utcáin. Nagysokára 18 nagycsoportos gyermekkel megérkeztünk, ahol nagy szeretettel vártak már bennünket. Amikor ott az út fáradalmait kipihentük mesekockákon ülve, a mesebeli tarisznyánkba a hamuba sült pogácsa mellett mindenféle jó tulajdonságot beletettünk, például szeretet, bátorság, segítségadás, együtt gondolkodás, jóság, türelem.
Aztán felkerekedtünk és együtt vándoroltunk a mesék birodalmában. Kerestünk mesékről képeket, mesét hallgattunk, átölelhettünk szeretetünkkel egy aranytojást, amelyik felmelegedett és világított. A gyermekek beöltözhettek jelmezekbe és mesebeli trónon ülhettek. Sok királylányról, királyfiról, udvari bolondról készült kép. Nagyon élvezték a gyermekek ezt a délelőttöt. A játékos, interaktív foglalkozás után a közeli Benedek Elek játszótéren tízóraiztunk, és visszaindultunk az óvodába, ahol a finom ebéd várt bennünket.

Mihály nap
A hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került óvodánkban a Mihály napi vásár. Vásárba hívogatókkal, kikiáltókkal, énekes játékokkal készülődtek a csoportok erre a jeles napra! A szorgos kis kezek mindenféle finom süteményt és szebbnél szebb vásárfiákat is készítettek, hogy áruba bocsájthassák egy-egy pusziért, ölelésért vagy tapsért cserébe! Igazi vásári hangulat varázsolódott!

Állatok világnapja
Az állatok világnapja alkalmából egy terápiás kutya, Csubi látogatott az óvodánkba. Felvezetőjével, Gabival megismertettek bennünket a felelős állattartással, hogy hogyan közeledhetünk egy kutyához különböző szituációkban. A közös együttlétünk során akadálypályán vettünk részt, amit a gyerekek és a kutyus is élvezettel ismételtek meg újból és újból. A foglalkozás végén a bátrabbak jutalomfalatot adhattak Csubinak, de nem is akárhogyan: a gyerekek hason fekve a hátukra helyezett finomsággal csalogatták magukhoz a kutyát, és így szimatolhatta ki a finomságot. A többiek szavakkal irányíthatták a játékot, és volt, aki ezt a tréfás játékot látva végül legyőzte a félelmét, és megsimogatta a kedves, kis szőrös vendégünket.

A fügefa csoport látogatása az idősek otthonában
Egy pénteki napon ellátogattunk a közeli Idősek Otthonába. Rövid séta után érkeztünk meg az Otthon udvarába, ahol már vártak minket a szépkorú nénik, bácsik. Énekekkel, versekkel örvendeztettük meg őket. Kis kosarunkban pedig azokat a levendulás zsákocskákat hoztuk ajándékba, amiket a kis Fügék szorgos kezei készítettek. A bátrabb gyerekekkel osztottuk szét valamennyit. A vendéglátók finomságokkal kínáltak, majd nagy doboz csokoládéval és gyümölcslevekkel megpakolva tértünk vissza az óvodába. Szívesen megyünk máskor is!

Szüret és a Szilas Néptáncegyüttes táncháza
Szüret alkalmával prés megtöltése és mustkészítés zajlott az udvaron. Az ovisok érdeklődéssel darálták, préselték az általuk leszemezett szőlőt és figyelték azt, hogyan készül a must. Ebéd után megkóstolhatták a saját kezűleg préselt szőlő levét. Óriási élmény volt ez a program gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt! Másnap a Szilas Néptáncegyüttes maroknyi csapatát láttuk vendégül, akik táncházat tartottak az óvodások számára.

Kakaó délután
Október 12-én megtartottuk az első kakaó délutánt, amire a már kirepült iskolásainkat vártuk vissza egy kis élménybeszámolóra, örömködésre. Mindenki elhozta a táskáját, és büszkén mutatták meg a könyveiket, füzeteiket. Elmesélték, kinek mi tetszik legjobban az iskolában, mi lett a kedvenc tantárgya, vagy mi hiányzik nekik az óvodából. A finomságok elfogyasztása után az esemény egy utolsó udvari játékkal zárult. Szívmelengető volt viszontlátni őket!